آوای رهایی
پراکنده های سینا مالکی
فیلمی انتقادی یا فیلمی نژادپرستانه
بالاخره پس از چند ماه بحث و گفتگو، فیلمی که خرت ویلدرس نماینده پارلمان هلند درباره قرآن ساخته بود، روی اینترنت ظاهر شد. من پیش از انتشار این فیلم به چند دلیل با اجازه پخش آن موافق بودم:
1- آزادی بیان مطلق هست، هیچ کس را نمی توان به سبب آن که حرفی را هنوز نگفته مجازات کرد.
2- در همان قرآنی که خرت ویلدرس به صورت گزینشی اقدام به بیان آیات کرده، آیاتی نیز وجود دارد که مخالفان را دعوت به تحدی کرده و از آن ها می خواهد که از قرآن انتقاد کنند. البته این نکته ای هست که تقریبا اکثر مسلمانان هم فراموش کرده اند.
3- من به تحلیل اوضاع جهان علاقه دارم و خوب هر تحلیلی نیاز به مصالحی. واکنش مسلمانان در برابر این فیلم می تونه به من نشون بده که آیا در طول این دو سال پس از انتشار کاریکاتورهای دانمارکی تغییری در میزان تحمل آن ها ایجاد شده یا نه؟ شاید این دلیل خودخواهانه باشد، اما هر تحلیل گر دقیقی نیاز به آزمایشگاهی دارد که خوب فرقش این است که در دنیای سیاست انسان ها ابزار آزمایشگاهی هستند و راهی هم برای گریز از این تجربیات برای شناخت ظرایف دنیای امروز نیست.
4- سالهاست در غرب شدیدترین انتقادها به مسیح (البته کسی جرات ندارد به موسی چیزی بگوید؟!!) می شود و کاتولیک ها و ارتودکس ها و پرتستان ها تحمل می کنند، کم کم مسلمان ها هم باید عادت کنند که هاله قدسی را از تن به در کنند. به قول عزیزی که قرآن شناس است و 50 سالی را با این کتاب سر کرده و درس زندگی اش نیز از همین کتاب است، تنها چیز مقدس خود خداست در اسلام آن هم به این معنی که همه انسان ها خدا را قبول دارند،پیش از آن که اسلام بگوید.
5و 6و7-...
خوب فیلم منتشر شد و بر اساس آن چه من دیدم، چیزی به نام نژادپرستی در آن دیده نمی شد، این که شخص ویلدرس چه اظهاراتی در گذشته کرده یا نه! خود فیلم یک سری فکت ها و گفته ها را انتشار داده و شاید اگر کاریکاتور اولی فیلم حذف می شد، دیگر چیز خاصی در آن نبود. یک سری تصاویری بود که حتی من هم در گذشته ندیده بودم. به هر روی پاسخ دادن به این فیلم از موضع اسلام از عهده هر کسی که اندک آشنایی با اسلام داشته باشد بر می آید.
جدای از این که این فیلم یک مذهب را به طور کلی محکوم کرده و نظر مسلمانان مدرن را اصلا نشان نداده اما تا حالا فکر کرده اید چرا یک گروه یک نفره پارلمان هلند در عرض چهار سال به کسب 9 کرسی از 75 کرسی پارلمان هلند دست پیدا می کند؟
کشور کوچک هلند دارای بخش های متنوعی هست. قسمت مرکزی، جنوب غربی و غرب هلند متشکل از آمستردام، اوترخت، لایدن، رتردام، دلفت و هارلم، بخش صنعتی، مدرن و رو به رشد هلند یا قانستاد را تشکیل می دهد. بخش شمالی و شمال شرقی هلند خرونینگن و ... مزارع هلند و بخش دهقانی این کشور را تشکیل می دهند. قسمت جنوبی و جنوب شرقی شامل ماستریخت، آیندهون و سرتخن بوش مراکز کارمندی و به نسبت متوسط هلند هستند. مهاجرین به خصوص مهاجرین عرب و ترک (که ویلدرس از آن ها به عنوان مسلمان یاد می کند) عمدتا در قانستاد با تمرکز بیشتر در رتردام زندگی می کنند. بندری و تجاری بودن رتردام توجیه مناسبی برای مهاجر پذیر تر بودن این شهر است و درصد مسلمان های این شهر از همه جای هلند بیشتر است، به گونه این که در پایین شهر آن را راه می روی از هر 10 نفر می توانی 7 نفر را با حجاب یا ریش اسلامی ببینی طوری که احساس می کنی در یک کشور مسلمانی مثل مصر یا ترکیه راه می روی و نه در کشوری که آزادترین کشور جهان لقب گرفته است. تا این جا خوب شاید بگوییم خوب شهروند هستند و آزاد. اما این تمام حقیقت نیست، یک دختر مینی ژوب پوشیده هلندی جرات ندارد از این محله ها رد شود، چرا؟ چون برادران ترک و عرب شروع می کنند:«جنده، چقدر می گیری با ما باشی، کافر و...». اگر هم خیلی مدرن باشند می روند و یک دامن بلند به این دختر هدیه می دهند و عمل ارشاد خویش را به انجام می رسانند!! خود را جای آن دختر هلندی بگذارید، فرض کنید دارید در کشوری زندگی می کنید که 1000 سال است مال شماست. کشوری که هر سال به دلیل زیر سطح دریا بودن، سیل جاری می شده و شما با علم و دانش بشری بر این ضایعات طبیعی فائق آمده اید و کشوری زیبا و پیشرفته ایجاد کرده اید با فرهنگی پویا و آزاد و رو به تکامل. حال یک خارجی آمده و شما هم به او خوش آمد گفته اید و حال نمک دان می شکند، پاسخ شما چیست؟
فرض کنید که سال ها تلاش کرده اید، قوانین ترافیک و حق عبور و مرور را تعریف کرده اید و به آن احترام گذاشته اید و یک مراکشی آمده، از امکانات شما استفاده کرده و بنزی خریده و به دلیل داشتن بنز احساس می کند در ساعات اوج ترافیک، این حق اوست که قانون را بشکند و گره ترافیکی ایجاد کند، چنین فردی ممکن است از ایران هم آمده باشد، فرقی نمی کند.
از این مشکلات در کشور 16 میلیونی هلند که اعراب و ترک ها یا مسلمانان هلندی ایجاد می کنند می توان کتابی نوشت. بسیاری از مردم آگاه هلند هنوز معتقدند که خوب این ها هم به مرور خوب می شوند و قانون شهروندی می آموزند اما آیا روند این را نشان می دهد؟ آمار نشان می دهد احساسات ضدغربی در بین جوانان نسل دوم مسلمان هلند در حال افزایش هست. اگر در بریتانیا یا فرانسه دلیلی برای این مساله داشته باشم، درباره هلند نمی توانم دلیلی بیاورم. چرا که این عزیزان کوچک ترین تبعیضی علیه شان اعمال که نمی شود هیچ از تمام مزایای یک داچ برخورداند و قشنگی قضیه هم این است که بعضا شهروند هلند هستند اما داچ بلد نیستند؟!!
آری! تحلیل گر هوشمند، منصف و واکاو همه جوانب را می بیند، فکت ها را کنار هم می گذارد و... تحلیل های کلی چون برچسب زدن های لنینستی چون نژادپرست بودن ویلدرس، پاک کردن صورت مساله هست. حقیقت این است که جدای از دولت هلند عده هلندی هایی که با انتشار این فیلم و آزادی بیان ویلدرس موافق بودند بسیار بیش از مخالفین بود. حقیقت این است که در تظاهرات برگزار شده آمستردام علیه ویلدرس که تبلیغات بزرگ و کوچک آن در تمام دانشگاه ها، ادارات و... هلند منتشر شده بود، اندکی بیش از 1000 نفر شرکت کرده بودند و 80 درصد آن ها هم مسلمانان بودند. اما حقیقت دیگر هم این است که اکثر مردم هلند با وجود قبول حق آزادی بیان ویلدرس معتقد نیستند تمام مسلمانان از قشر بن لادن هستند. آن ها بخش عظیم ایرانی ها را هم می بینند که تحصیل کرده ترین جامعه مهاجر هلندی هستند و به خوبی با فرهنگ این کشور خو گرفته اند.
شاید بهتر باشد به جای اسلام که یک دین است به سراغ انتقاد از فرهنگ ها رفت، برای ما ایرانیان که قرن هاست رنج نفوذ فرهنگ عربی را در کشور خود کشیده ایم، درک اروپایی ها بسیار راحت است، آن ها حق دارند نگران باشند، اما بهتر است به ریشه این امر و اصلاحات فرهنگی از طریق پذیرش مسلمانان در جامعه بپردازند تا این که با کاریکاتوریزه کردنشان توان مظلوم نمایی جهانی را به آن ها بدهند.
در پایان هم باید به راست گراهایی مثل ویلدرس گوش زد کرد که آزادی امروز هلند مرهون تلاش های 50 ساله سوسیال دموکرات های هلند در ایجاد جامعه ای آزاد، با کمترین محدودیت و برابر بوده است و گرنه هنوز مخالفت راست ها با قوانین آزادی همجنسگرایان در اسناد تاریخی موجود است.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
این مطلب جالب را در وبلاگ سبیل طلا دیدم درباب اعتقاد عمیق آمریکایی ها به این که خدا با ماست. واقعا این آمریکای شمالی هم هیچ فرقی با ایران نداره فقط اونجا حجاب آزاده، ایران نیست. جون سینا نگین الان که نه اونجا دموکراسی هست و این حرفها من ماه گذشته یک بار خوب بالا آوردم الان حسش نیست.